ח' אייר התשפ"א

שאלה: תפילת הדרך בלי ברכה וברכת הגומל ליולדת

שלום רב למו"ר הרב זייני שליט"א,

1. אשתי ילדה בת לפני כמה ימים. הלידה היתה קשה ובחסדי השם היא חזרה הביתה בריאה. היא רוצה לומר את ברכת הגומל אבל לא נוח לה לברך בפני עשרה גברים (מטעמי צניעות) ואפילו אם לא יראו אותה. עבור ספרדים, איך יש לנהוג לכתחילה לגבי ברכת הגומל על ידי נשים באופן כללי? האם אני יכול לברך ברכת הגומל במקום אשתי?

2. נהגתי לומר את תפילת הדרך ללא שם ומלכות על פי הנוסח הכתוב בסידור תפילת החודש שיצא לפני שנים רבות. ראיתי בסידור שיצא לאחרונה ע"י הרב שהנוסח הוא לחתום בשם ומלכות. מה הוא הנוסח הנכון לגבי חתימת תפילת הדרך? במידה ועלי לברך בשם ובמלכות, האם יש לעשות התרת נדרים?

תודה מראש
אברהם כהן

תשובה:

לכ' א׳ היקר הי"ו
שלום וברכה,
קודם כל אני שמח משאלתך, כי זה זמן רב שאני מחכה לשמע על אשה נורמלית שמבינה שמטעמי צניעות אין זה נכון שתבא לברך הגומל בפני גברים, אף אם אלה אינם רואים אותה. תברך אתה את הקב"ה שחנן אותך באשה נורמלית באמת! ואתה תעלה לתורה ותברך הגומל בשבילה, ויברכו אותה ואותך בבית הכנסת, כך הדין וכך היה הנוהג בכל קהילות ישראל בעבר, עד שבאו תלמידיהם ואמרו להם הגיע זמן לבצע רפורמה בשם הפמיניזם האמריקאי ולהציג נשות ישראל בחלון ראווה.
לגבי תפילת הדרך, כל כביש שעולים עליו או כדו' ויש אפשרות ח"ו של תאונת דרכים, חובה לברך ברכת הדרך בשם ומלכות. הפרט הזה שראית במהדורה מסויימת של 'תפילת החודש' אינו תואם את דעתי ולא נקבע על ידי. אבל ברכת הגומל אסור בתכלית לברך אותה, אלא אם כן נתקל האדם בסכנה, או עבר במקום סכנה (יהודה ושומרון לדוגמא וכדו'), ואסור לשמוע למי שאומר שאחרי 72 דקות נסיעה יש לברך את הגומל, כי זו תהיה ברכה לבטלה לחלוטין. 
בברכה רבה,