שולחן ערוך

  • אורח חיים - סימן תרעא
    סדר הדלקת נר חנכה ומקום הנחתו
סעיף ז :
מצוה להניחו בטפח הסמוך לפתח משמאל, כדי שתהא מזוזה מימין ונר־חנוכה משמאל. ואם אין מזוזה בפתח, מניחו מימין. ואם הניחו בדלת עצמו, יניחנו מחציו של כניסה לצד שמאל.
הגה:
ומיהו בזמן הזה שכלנו מדליקין בפנים ואין הכר לבני רשות־הרבים כלל, אין לחש כל־כך אם אין מדליקין בטפח הסמוך לפתח, ומכל מקום המנהג להדליק בטפח הסמוך לפתח כמו בימיהם ואין לשנות, אלא־אם־כן רבים בני הבית, שעדיף יותר להדליק כל אחד במקום מיחד מלערב הנרות ביחד ואין הכר כמה נרות מדליקין. ומכל מקום יזהרו שלא להדליק במקום שמדליקים הנרות כל השנה, כי אז לא יהיה הכר כלל, ואף כי אין הכר, רק לבני הבית, מכל מקום הכר קצת מיהא בעי.
ובבית־הכנסת מניחו בכותל דרום (כנרות המנורה, ומסדרן ממזרח למערב) (ת"ה סימן קד ב"י) , ומדליקין ומברכין (בבית־הכנסת) משום פרסומי ניסא.
הגה:
ואין אדם יוצא בנרות של בית־הכנסת, וצריך לחזור ולהדליק בביתו (ריב"ש סימן קיא). ונוהגין להדליק בבית־הכנסת בין מנחה למעריב. ויש נוהגין להדליק בערב־שבת קודם מנחה (כל־בו ואבודרהם). ואם רוצים למהר להתפלל לאחר שברך השליח ציבור והדליק אחד מהן, יוכל השמש להדליק הנשארים והשליח־ציבור יתפלל (מהרי"ל) .
עץ אר"ז

א. כבר הזכרנו לעיל שאין היתר בימינו להדליק בא"י בתוך הבית. ולכן ברור שיש לנהוג כפי שכתוב בשו"ע להדליק בטפח הסמוך לפתח, מבחוץ.

ב. מעיקר הדין אין מקום להדלקת נרות בבית הכנסת, שלא תקנו חז"ל להדליק אלא בבית. אולם אעפ"כ החל מתקופת הראשונים נהגו להדליק בבית הכנסת, מפני שלא היה אפשר להדליק בחוץ נרות כלל מחשש מהגוים. ולכן הנהיגו כמה מגדולי חכמי ישראל להדליק בבית הכנסת, כדי שתהיה אפשרות לפרסם את הנס, וגם כדי שכל יהודי ידע איך מדליקים. ואין בזה משום ברכה שאינה צריכה, כי מה שלא מברכים על מנהג הוא במנהג קל, אבל במנהג שנועד לפרסם את הנס ברבים מברכים.

אמנם בימינו אין בעיה להדליק נרות בחוץ, אך יש טעם נוסף לכך שנהגו להדליק בגלות נרות בבית הכנסת, שהוא מכיון שהנס נעשה בבית המקדש, אנו מדליקים בבית הכנסת שהוא מקדש מעט. ומסיבה זו מדליקים את הנרות בקיר הדרומי של בית הכנסת, כפי שהיתה המנורה עומדת בבית המקדש.

אך מכל מקום, כפי שכתב הרמ"א, אין אדם יוצא ידי חובה בהדלקת הנרות שבבית הכנסת.

ג. מה שכתב הרמ"א שנוהגים להדליק בבית הכנסת בין מנחה לערבית, כך יש לעשות גם לספרדים. חוץ מערב שבת, שכיון שהשבת נכנסת מוקדם, מדליקים את הנרות לפני מנחה. אולם אין להדליק נרות בברכה בבית הכנסת אם אין מניין בשעת ההדלקה (כפי שעלול לקרות בערב שבת).

ד. אם ישנו אירוע באחד מלילות חנוכה, ובין המשתתפים יש אנשים שאינם מדליקים נרות בביתם, ויש שם מניין - אפשר להדליק שם נרות בברכה, כפי שמדליקים בבית כנסת. ואף על פי שלא מתפללים שם. אולם אין לברך אם אין זה זמן הדלקה כלל (כגון שמדליקים בצהרים או בבוקר).