י"ט אייר תשס"ד

שאלה: לגבי שיטות מסויימות ברפואה אלטרנטיבית

בס"ד
לכבוד הרב זייני שליט"א

אימי נסעה השבוע לכנס של הרפואה האלטרנטיבית בת"א. כאשר היא חזרה הביתה היא הביאה לי אבנים צבעוניות, "קריסטלים" כלשונה, ואמרה שהם בעלי "אנרגיות חיוביות, ומשפיעים על בריאות, אהבה, ושמחה. אני אישית די חושש שיש בזה הרבה דברים פסולים, ולא נראה לי שמשהו משפיע עלי חוץ מההשגחה ומעשיי אני. אך עומדות מולי שתי דילמות, האחת מה לעשות עם האבנים הנ"ל, והשניה איך להתייחס לאמא בכל הנושא.
אודה מאוד לרב אם יתן את חוות דעתו בנושא המורכב הנ"ל, ויאמר מה עלי לעשות, ומה יחסו של הרב לכל העניין האלטרנטיבי.
בתודה רבה מראש!
גילי.

תשובה:

לכ' גילי הי"ו
שלום וברכה,

ברפואה אלטרנטיבית מקצועות ממקצועות שונים, ואינם שייכים לקטגוריה אחת, בפרט מבחינה הילכתית ואמונית. ישנן שיטות לגמרי כשרות, וישנן שיטות הפסולות לגמרי ואף לעיתים האסורות בתכלית האיסור עד כדי עבודה זרה ממש.
במקרה הספציפי שאתה מציין אינני רואה כל סיבה לאיסור, יש כאן לכל היותר אמונה עיוורת בדבר שאין בו כל ממש, באמצעיים שיש בהם משום ניצול תמימות אנשים שאינם ביקורתיים דיים והמתפתים להאמין בכל הצהרה. אבל איסור אין בכך, כמפורש בתשובות הרשב"א (ראה לדוגמא סי' תיג) ועוד, על אף שלהרמב"ם עמדה מחמירה יותר.
אמך היא ככל הנראה אשה מאמינה שהתפתתה לקבל דברים אלו מתוך מצוקה (או מצוקות). יש לנהוג כלפיה בכבוד אף אם איננה צודקת, ויש להשתדל להוסיף לה אמונה צרופה ודברי תורה המחממים את לבה, עד שמעצמה היא תיטוש דרך מפוקפקת זו.
גישתך לפיה רק מעשיך ואמונתך בהגשחה האלהית הם המשפיעים לבדם, היא האמת והאמונה הצרופה שבישראל, בה יש להחזיק בתום ביושר כסלע בל ימוט, ולא לתת לכל גישה אחרת לפתות אותך. וכפי שהאריך הרמב"ן בפירושו על בראשית (יז – א) 'והיה תמים - מצוה אחרת עוד בענין הזה כטעם תמים תהיה עם ה' אלהיך אחרי אזהרת השם לא ימצא בך קוסם קסמים מעונן ומנחש ומכשף וגו' (שם יח י), והענין בשניהם שיאמין בלבו כי הקב"ה לבדו הוא בעל היכולת בתחילה ובסוף, הוא היכול לעשות ולבטל, ולא ישמעו אל מעוננים ואל קוסמים או למנחש ומכשף, ולא יאמין שיבאו דבריהם על כל פנים, אבל יגזור בלבו שהכל ביד עליון העליונים, שהוא "אל" והוא "אל שדי", עושה טובה שלא היה במזל ומביא רעה בהיות המזל טוב ויפה, כפי שיתהלך האדם לפניו, מפר אותות בדים וקוסמים יהולל (ישעיה מד כה). וזהו שאמרו (שבת קנו.) צא מאצטגנינות שלך וכו' ', ועוד בפירושו על דברים (יח – יג) 'וטעם תמים תהיה עם ה' אלהיך - שנייחד לבבנו אליו לבדו, ונאמין שהוא לבדו עושה כל והוא היודע אמתת כל עתיד, וממנו לבדו נדרוש העתידות, ... ונאמין שכל הבאות תהיינה כפי התקרב האדם לעבודתו. ולפיכך אחר אזהרת שאלת העתידות מקוסם ודורש בעד החיים אל המתים אמר שתהיה תמים עם השם בכל אלה, ולא תירא ממגיד עתיד אבל מנביאו תדרוש ואליו תשמע. וזה דעת אונקלוס, שלים תהא בדחלתא דה' אלהך, שלא תהיה חסר ביראתו, כי "תמים" הוא השלם בדבר, כמו שה תמים (שמות יב ה) שאין בו מום ושום חסרון. וזו מצות עשה, וכבר הזכרתי זה בפסוק והיה תמים'.

בברכה נאמנה,
הרב זייני אליהו